U en alcohol

Lichamelijk

Demo behandeling

Het gebruik van alcohol heeft niet alleen effect op uw stemming. Het heeft ook effect op uw lichaam. Na het drinken komt de alcohol in de bloedbaan terecht. Via het bloed wordt het naar alle plekken in het lichaam gebracht en dus is het hele lichaam betrokken bij de effecten van het drinken van alcohol.

Meer weten over de effecten van alcohol op het lichaam?

Naar de huisarts?

Wanneer u ontwenningsverschijnselen verwacht bij het stoppen met drinken, is het belangrijk om contact met uw huisarts op te nemen en medische begeleiding te vragen bij het stoppen met drinken.

Wanneer u gaat deelnemen aan internetbehandeling, kunt u van uw hulpverlener een verwijsbrief voor uw huisarts krijgen die u zelf kunt printen. Deze brief kunt u eenvoudig meenemen naar de afspraak bij uw huisarts. De verwijsbrief bevat informatie over internetbehandeling en een medische alcohol-checklist voor uw arts.

Wanneer u lichamelijke klachten heeft, dan kan dat te maken hebben met uw alcoholgebruik, maar er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken spelen. Aarzel niet om met vragen of voor advies naar uw huisarts te gaan.
Terug

Alcohol en hoofdpijn

Alcohol stimuleert de vochtafscheiding. U verliest meer vocht dan u tot u neemt. Dit kan de hersenvloeistof benadelen. Hierdoor kunnen uw hersenen, die normaal gesproken omgeven worden door vocht, gevoelig worden voor beweging waardoor hoofdpijn ontstaat.
Alcohol wordt afgebroken door de lever. Daarbij ontstaat een giftige stof (aceetaldehyde) die op zijn beurt ook weer afgebroken moet worden. Deze giftige stof zorgt ervoor dat je misselijk wordt en hoofdpijn krijgt.
Bij de bereiding van alcohol (chemische naam: ethyl -alcohol) ontstaan in zeer kleine hoeveelheden de zogenaamde foezelalcoholen. Ze zijn giftig en worden langzamer afgebroken dan gewone alcohol waardoor ze de volgende dag nog nawerken. Ook de foezelalcoholen zorgen voor het katereffect.
Voor mensen die lijden aan migraine, heeft alcohol een negatieve invloed door de vaatverwijdende werking.
Terug

Alcohol en pijn

Alcohol verdooft. Dus het helpt bij pijn. Bijvoorbeeld kiespijn voelt minder erg als u alcohol drinkt. Het helpt echter maar tijdelijk. Als de alcohol is uitgewerkt, voelt u de kiespijn weer. Zo kan een bezoekje aan de tandarts wel worden uitgesteld, maar de kies wordt er niet beter van. Dit geldt ook voor andere pijn in het lichaam. De pijn wordt verdoofd, maar de kwaal niet verholpen. Alcoholgebruik vertraagt bovendien het genezingsproces. Het afbreken van alcohol vergt energie die het lichaam nodig heeft om te herstellen.

In sommige gevallen is het zelfs zo dat de pijn juist wordt veroorzaakt door de alcohol.
Om u een beter inzicht te geven in de werking van alcohol op de verschillende delen van het lichaam, hebben we deze voor u op een rijtje gezet. Ga terug naar de bovenstaande afbeelding en klik erop. Klik vervolgens op de namen van de verschillende organen.
Deze informatie is beperkt en algemeen, voor specifieke vragen over uw eigen gezondheid verwijzen we u naar uw huisarts.
Terug

Alcohol en slapen

'Als je niet kunt slapen, moet je maar een borreltje nemen...'

Alcohol lijkt het goed te doen als inslaapmiddel. Toch kleeft daar wel een nadeel aan. U heeft namelijk steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Dat ene borreltje worden er misschien geleidelijk aan steeds meer.

Alcohol verhindert een gezonde slaap. De verwerkingsprocessen die zich afspelen in uw hersenen, functioneren slechter als u alcohol hebt gedronken.

Wakker worden en opstaan is uiteraard prettiger als u hebt geslapen zonder alcohol. Als u gewend bent om onder invloed te gaan slapen, zult u merken dat het ook inderdaad lastiger is om nuchter te gaan slapen. Realiseert u zich dat uw lichaam tijd nodig heeft om weer om te schakelen naar een gezond slaappatroon nadat u gestopt bent met drinken.
Bovendien zijn er, bij een gezond slaappatroon, individuele verschillen. Sommige mensen liggen altijd een uurtje wakker voor ze inslapen, anderen slapen licht en worden wakker van nachtelijke geluiden.
Als u slecht slaapt, kunt u baat hebben bij het aanleren van ontspanningsoefeningen. In de meeste plaatsen is het ook mogelijk een slaapcursus te volgen. U kunt hiernaar informeren bij uw huisarts, bij de thuiszorg, bij het algemeen maatschappelijk werk of bij het Riagg bij u in de buurt.
Terug

Slaaptips

Hieronder enkele tips om beter in slaap te kunnen komen:

 • Zorg ervoor niet een te drukke dagindeling te hebben waarbij u veel dingen moet doen en aan veel dingen tegelijk moet denken. Het is dan logisch dat u 's avonds in bed door blijft gaan met piekeren. Bouw rustmomenten in op een dag, waarbij u even niets doet en tijd heeft om na te denken.
 • Drink een glas warme melk voor het naar bed gaan.
 • Drink 's avonds geen koffie met cafeïne. Sommige mensen zijn zeer gevoelig voor het opwekkende effect van de cafeïne en kunnen beter helemaal geen koffie met cafeïne drinken of daar na ongeveer 12.00 uur 's middags mee stoppen.
 • Eet geen zware maaltijd vlak voor het slapen gaan.
 • Bouw een rustmoment in voor het slapen gaan. Luister naar rustige muziek, lees een boek, of maak een korte wandeling.
 • Doe ontspanningsoefeningen. U vindt deze op het internet, er zijn boeken over te vinden of vraag ernaar bij uw huisarts of fysiotherapeut.
 • Doe geen spannende (computer)spelletjes vlak voor het slapen gaan.
 • Vrijen kan wel een ontspannend effect hebben.
 • Zorg voor regelmaat, ga zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed. 
 • Sporten bevordert een gezond slaappatroon.
 • Gebruik de nacht niet om na te denken, wees hierin streng voor uzelf. Verplaats uw gedachten naar ontspannende dingen of laat het denken helemaal los.
 • Ga overdag geen slaap inhalen en sta vroeg op. Houd een vast ritme aan, ook na een slechte nacht.
 • Slaapmiddelen zijn erg verslavend, deze moeten alleen gebruikt worden in noodsituaties, en dan nog alleen kortdurend.
 • Voor meer informatie kunt u ook zoeken op het internet onder 'slaapklachten' of 'ontspanningsoefeningen'.


Terug

Alcohol en epilepsie

Van grote hoeveelheden alcohol wordt aangenomen, dat dit de kans op een epileptische aanval vergroot. Ook als de alcohol is uitgewerkt, wordt de kans op aanvallen duidelijk groter.
Bij sociaal alcoholgebruik is de kans op een aanval erg verschillend van persoon tot persoon. Sommige mensen met epilepsie hebben al heel snel last, sommigen merken weinig tot niets. Wanneer alcohol gedronken wordt tijdens de maaltijd, is de kans op een aanval kleiner dan wanneer het gedronken wordt op de lege maag.
Alcohol heeft bovendien invloed op de werking van de medicijnen die worden gebruikt tegen epilepsie. Van sommige medicijnen, zoals Fenytoine en Fenobarbital, wordt de werking versterkt. Hierdoor klopt de dosis niet meer en er kunnen vergiftigingsverschijnselen optreden. Andere medicijnen, zoals Valproaat, versterken of verlengen de werking van de alcohol. Vraag bij uw huisarts naar de werking van alcohol op uw medicatie.
Terug

Alcohol en kanker

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat alcohol verhoogd risico geeft op het ontstaan van verschillende soorten kanker. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft vastgesteld dat 3,6% van alle kankers voortkomt uit overmatig drankgebruik. Met name in de mond, de keel, de slokdarm, aan de lever of alvleesklier, aan de darmen en borstkanker.
Als het u lukt uw alcoholgebruik te beperken, vergroot u daarmee de kans op een langer en gezonder leven.
De combinatie van alcohol en roken geeft een verhoogd risico op met name slokdarm- en keelkanker. Niet drinken en niet roken verkleint de kans op het krijgen van een van deze vormen van kanker.
Terug

Alcohol en diabetes

Alcohol en diabetes is geen goede combinatie. Aan de ene kant is het zo dat alcohol de bloedsuikerspiegel verlaagt, zelfs al na een gemiddelde hoeveelheid. Daardoor kan een te laag suikergehalte of hypoglycemie ontstaan, met alle nadelige gevolgen van dien.
Aan de andere kant bevatten sommige drankjes, zoals Breezers en likeurtjes, juist erg veel suiker, waardoor de bloedsuikerspiegel juist wordt verhoogd. In beide gevallen wordt het suikergehalte van iemand met diabetes ontregeld.
Tenslotte kan alcohol de werking van de medicijnen die bij type II diabetes worden gebruikt, verlengen. Het wordt daardoor moeilijker om op de juiste hoeveelheid medicijnen ingesteld te worden.
Terug

Alcohol en jicht

Jicht is een vorm van (ontstekings)reuma met plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen. Jicht is pijnlijk, nog niet te genezen, maar met medicijnen wel goed onder controle te houden. Letten op wat u eet en drinkt helpt.

Alcohol heeft een slechte invloed op jicht. Dit heeft alles te maken met de stof 'purine', een stofje dat vrijkomt bij onze stofwisseling. De stof purine zorgt in ons lichaam voor urinezuur. Urinezuur kan kristallen vormen die neerslaan in de gewrichten en een acute gewrichtsontsteking kunnen veroorzaken. Te veel urinezuur kan leiden tot jichtaanvallen.

Alcohol (en eiwitrijk voedsel) bevat veel purine. Mensen met jicht doen er dus goed aan niet, of zeer matig, te drinken. Alcohol verergert de klachten.

Om jichtaanvallen te voorkomen helpt het om geen alcohol drinken, weinig eiwitrijke voedingsmiddelen eten en veel  te drinken (geen alcohol dus) en sowieso niet overmatig te eten.
Terug

Alcohol en reuma

De meer dan honderd vormen van reuma zijn onderverdeeld in 3 groepen: artrose; weke delen reuma en ontstekingsreuma, bijvoorbeeld jicht en arthritis.

Op artrose en vormen van weke delen reuma zonder ontstekingen heeft alcohol geen effect. Wel kan alcohol effect hebben op pijnbestrijdingsmiddelen die voor deze vormen worden voorgeschreven. Vooral in combinatie met pijnstillers vergroot alcohol de kans op maagklachten en stoornissen in de werking van de lever.

Dat geldt ook voor de combinatie alcohol en reumaremmers. Deze middelen worden voorgeschreven bij bepaalde vormen van ontstekingsreuma. Daarom wordt meestal geadviseerd niet te drinken of niet meer dan één alcoholconsumptie per dag te nemen.

Overmatig alcoholgebruik kan de weerstand verlagen. Mensen die overmatig drinken hebben vaak meerdere vitaminetekorten, met name vitamine B1 en B6. Mensen met een vorm van ontstekingsreuma hebben al een verminderde weerstand, hun immuunsysteem is ontregeld en de weerstand vermindert bovendien door gebruik van de reumaremmers. Hierdoor worden ze meer vatbaar voor virussen. Buiten de risico's voor de maag, darmen en lever, is een vitaminetekort dus nog een reden om alcoholgebruik zoveel mogelijk te beperken. 

Mensen met weke delen reuma krijgen soms ook benzodiazepines (slaap- / kalmeringsmiddelen) voorgeschreven voor de rustgevende en spierontspannende werking. De werkzame stoffen van deze middelen werken op de hersenen, het centrale zenuwstelsel. Alcohol versterkt het effect van deze middelen en de combinatie is dus gevaarlijk.
Terug

Alcohol en het Korsakov-syndroom

Drankmisbruik kan je hersenen onherstelbaar beschadigen. Een voorbeeld daarvan is het Korsakovsyndroom.

Hoe minder je drinkt, hoe kleiner de kans op hersenschade.
Het Korsakov-syndroom is een gevolg van een tekort aan vitamine B1 in combinatie met langdurig alcoholgebruik.

 • Aantasting van het korte termijngeheugen: moeite met het opnemen en onthouden van nieuwe informatie; Informatie uit het verleden kun je echter wel onthouden.
 • Desoriëntatie van tijd en plaats: je weet niet goed waar je bent en welke dag het is. 
 • Last van angst- en paniekaanvallen.
 • Last van somberheid.
 • Moeite met het maken van plannen, plannen uitvoeren en het in actie komen.
 • De hersenen van mensen die lijden aan Korsakov zijn 10-15% gekrompen. Dit kun je zien op een hersenscan.

Korsakov kun je voorkomen door geen of matig alcohol te drinken. Daarnaast is het van belang ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine B1 binnenkrijgt.
Vitamine B1 zit voornamelijk in volkorengraanproducten, varkensvlees en peulvruchten.

Het KRO-programma Kruispunt maakte een documentaire over een Korsakov-patiënt.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Terug