Stoppen, minderen?

Ontwenning

Demo behandeling

Tolerantie en ontwenning

Het lichaam stelt zich in op het verwerken van alcohol. Dat merkt u doordat u er steeds beter tegen kunt. Op den duur heeft u steeds meer alcohol nodig voor u die prettige roes voelt. Dit heet tolerantie. Het betekent ook dat het lichaam ontregeld zal raken wanneer u acuut stopt met drinken.
Er treden dan ontwenningsverschijnselen op die enkele dagen kunnen duren, bijvoorbeeld: 

  • U kunt gaan trillen, transpireren en misselijk worden.
  • Uw maag kan van slag raken waardoor u kunt gaan braken. 
  • De darmen reageren ook: u kunt diarree krijgen, of juist obstipatie (verstopping).
  • Andere symptomen zijn: een onrustig gevoel, angstiger, meer gespannen en er kunnen slaapproblemen optreden.

Gewoonlijk verdwijnen deze verschijnselen binnen een paar dagen tot maximaal een week. Van slaapproblemen kunt u wat langer last houden. U zult u elke dag wat beter gaan voelen als het u lukt het stoppen vol te houden. Het lichaam herstelt zich, ook gevoelens van onzekerheid en angst zullen afnemen als u niet meer drinkt.

Terug

Ernstige problemen bij ontwenning

Een alcoholinsult kan ontstaan als u stopt met drinken na een langere periode van overmatig alcoholgebruik. Het is een soort epileptische aanval. Een alcoholinsult ontstaat tijdens de ontwenning, maar kan in een enkel geval ook optreden terwijl u nog drinkt. Het is een ernstig probleem maar komt niet vaak voor. Uiteraard is het raadzaam contact op te nemen met uw huisarts, mocht zich dit probleem voordoen.

Een ander ernstig probleem dat zich kan voordoen tijdens de ontwenning is een delirium tremens, berucht vanwege het 'beestjes' zien.
Er ontstaat een toestand van opwinding en verwarring, het contact met de werkelijkheid raakt verstoord. De symptomen zijn angst, onrust en hallucinaties. Men ziet en hoort dingen die er niet zijn. Bij een delirium is medische hulp noodzakelijk. Neem bij twijfel altijd contact op met een (huis)arts.

Terug