En zij dan?

Uw kinderen

Demo behandeling

Alcohol en contact met uw kinderen

Als een gezinslid veel drinkt, heeft dat effect op iedereen. Dat geldt zeker voor de kinderen. Door de problemen die de ouder heeft met alcohol, kan hij/zij voor korte of langere tijd niet volledig beschikbaar zijn voor het kind.
Kinderen van drinkende ouders zijn niet per se weglopers of jongeren die bekend zijn bij de politie, ze hoeven het niet slecht te doen op school of aanpassingsproblemen te hebben. Ze praten meestal niet met anderen over het drinken van hun ouder.
Ze lijken flink en onkwetsbaar. Toch kan het gebruik van alcohol door hun ouder een belangrijke plaats in hun leven innemen. 

Het belangrijkste probleem voor een kind van een drinkende ouder is dat het kind niet zichzelf kan zijn, maar een rol gaat aannemen die het later in de problemen kan brengen. Zo zijn er kinderen die thuis bepaalde taken en verantwoordelijkheden op zich gaan nemen waar ze nog te jong voor zijn. Ook zijn er kinderen die probleemgedrag gaan vertonen om de aandacht af te leiden van de problemen thuis. Zo zijn er nog tal van andere rollen die een kind kan laten zien.

Om problemen op latere leeftijd te voorkomen, zijn de volgende zaken voor kinderen van drinkende ouders belangrijk.

 • Allereerst is natuurlijk de basiszorg belangrijk voor hen, zoals gezond eten en drinken, naar school kunnen gaan, huisvesting, hygi├źne, veiligheid (niet blootgesteld worden aan vormen van geweld, ook geen verbaal geweld).
 • Elk kind wil begrepen worden en zijn of haar verhaal kwijt kunnen wat betreft de problemen van de ouder(s).
 • Drinken is een probleem van de ouder. Het kind kan baat hebben bij informatie. Het kind kan leren dat het niet zijn of haar schuld is.
 • Juist kinderen hebben een uitlaatklep nodig voor hun gevoelens.
 • Het is belangrijk dat er voldoende mensen beschikbaar zijn die het kind kunnen ondersteunen (sociaal netwerk).

Als ouder kunt u veel van deze zaken voor uw kind organiseren, eventueel in overleg met de school van uw kind.
Als er een probleem is, bespreek dit met uw kind op zijn of haar nivo. Kinderen voelen vaak heel goed aan dat er iets mis is; geef ze geen ruimte om teveel te gaan piekeren. Vertel ze dat het probleem er is en dat het de taak van de ouders is om dat probleem aan te pakken.
De meeste instellingen voor verslavingszorg bieden hulp aan kinderen van verslaafde ouders.
Terug 

Hulp en informatie voor kinderen

 • De website drankjewel.nl biedt uitgebreide informatie, hulp en een forum. Op deze website is het ook mogelijk om een vraag te stellen aan een deskundige per e-mail of om te chatten met een hulpverlener. De website is zowel voor kinderen als voor volwassenen die een ouder hebben of hadden met een alcoholprobleem.

  Drankjewel Banner

  Drankjewel.nl is ontwikkeld door het Trimbos Instituut en is in samenwerking met o.a. Tactus tot stand gekomen.
 • Doorlopend biedt Tactus Verslavingszorg gespreksgroepen voor verschillende leeftijdscategorie├źn. Ook voor volwassen kinderen is er een gespreksgroep. Kijk op de website van Tactus.
 • Andere instellingen voor verslavingszorg bieden ook hulp aan kinderen van verslaafde ouders. Dit kan per instelling verschillen. Neem voor meer informatie contact op met een instelling voor verslavingszorg bij u in de buurt. Voor adressen en telefoonnummers, klik op andere instellingen.

Terug