Andere hulp

Leestips

Demo behandeling

Nou, nog eentje dan

Schrijver en illustrator Mariëtte Wijne dronk jarenlang te veel, tot ze met frisse tegenzin stopte. In 'Nou, nog eentje dan' beschrijft ze in dagboekvorm haar belevenissen als beginnend geheelonthouder en blikt ze terug op een leven met alcohol. Wanneer begon ze te drinken? Op welk moment veranderde een gezellig glaasje in een drinkgelag? De zoektocht naar haar gecompliceerde relatie met alcohol brengt Mariëtte Wijne bij ex-drinkers en bij mensen die proberen te minderen of te stoppen, bij diverse deskundigen en instanties. Informatief, herkenbaar en met de nodige humor geschreven.
Wijne, M.
ISBN 9789046808818

Hoe minder te drinken

Een handleiding om minder te drinken. Zelfhulpboekje, om zelf aan de slag te gaan met het drinken van minder alcohol of stoppen met drinken. Het bevat opdrachten en tips, een aanrader voor mensen die zonder verdere hulp planmatig willen stoppen of minderen.
Emst, van, A.
ISBN 90-71187-90-x

Hoe maak ik van een olifant weer een mug

De rationeel-emotieve therapie is gebaseerd op het feit dat je gevoel niet wordt bepaald door een situatie, maar door hoe je over deze situatie denkt. Door anders te denken kun je je anders gaan voelen.
Door mentaal anders om te gaan met een situatie kan de spanning afnemen.
IJzermans,T. en Bender,R.
ISBN 90 5871 244 3

Het blijven toch je ouders

Ervaringsverhalen van kinderen van verslaafde ouders.
Een nieuw boek waarin kinderen worden geïnterviewd die een ouder hebben (gehad) met een verslavingsprobleem. Het boek biedt andere kinderen herkenning, het kan hen helpen hun gevoelens serieus te nemen en te verwoorden.
Ook voor ouders is het een mooi boek, het biedt inzicht in de gevolgen van overmatig middelengebruik op de kinderen.
Het boek is gemaakt door werkers in de verslavingszorg die werken met kinderen van verslaafde ouders. Met een voorwoord van Lola Brood.
Engelbertink, M., Ouden den, R. en Engelbertink, I.
ISBN 90 265 1749 1

Feiten over alcohol

Dit boekje geeft kort informatie over allerlei onderwerpen die met alcohol te maken hebben. Eén exemplaar is gratis te bestellen bij het NIGZ, via telefoonnummer 0900-5002021

Ik kan denken/voelen wat ik wil

Over helpende en niet-helpende gedachten.
Vaak worden we in ons leven gehinderd door gedachten die ons afremmen, die de verandering belemmeren. Dit boek legt dit uit en geeft tips en adviezen hoe anders te leren denken. Uitgangspunt is dat anders denken leidt tot ander gedrag.
Diekstra, R.F.W.
ISBN 9026502389

De verslaving voorbij

In 'De verslaving voorbij' komen alle eigentijdse vormen van verslaving of dwangmatigheid aan bod.
Dit boek biedt een andere manier van kijken naar een verslaving, en beschrijft het stoppen als een bevrijding uit de dwang van de verslaving.
Geurtz, Jan
ISBN 9026317204

Niet morgen, maar nu

In 'Niet morgen, maar nu' toont dr. Dyer aan dat we allemaal 'mentale achilleshielen' hebben, bewust of onbewust.
Hoewel het boek een beetje gedateerd is, bevat het veel zinvolle informatie over thema's als schuldgevoelens en piekeren, het eeuwige moeten, het uitstellen en onafhankelijkheid. Het is gemakkelijk leesbaar en bevat zinvolle tips.
Dyer, Wayne W.
ISBN 902298490

Als ik nee zeg voel ik me schuldig

Een aantal assertieve technieken, dat wil zeggen: ronduit zeggen wat we willen, dat ons moet leren 'nee' te kunnen zeggen in het leven.
Smith, Manuel J.
ISBN 9026316135

De lekkerste alcoholvrije cocktails

Lekkere alternatieven, smaakvol zonder alcohol.
Assouw, I. van
ISBN 907701263X

Alcohol de Baas

Hulp via internet, inspirerende forumverhalen van 10 vrouwen die hun alcoholverslaving overwonnen. Van Heleen, Vera, Tien, Philomène, Stansje, Jip, Yvonne, Jacqueline, Anna-Eva en Lot.
Dit boekje is te bestellen via deze website, lees hierover meer bij forumboek. U kunt het boek ook downloaden als pdf.

Als hij maar gelukkig is

Verslaafd aan de verslaafde, voor partners die teveel liefhebben. Dit boek biedt partners van (o.a.) alcoholverslaafden, relatieinzicht en zelfinzicht.
Norwood beschrijft uit eigen ervaring hoe je door teveel gericht te zijn op de wensen en behoeftes van je partner, zelf in het nauw komt. Hoe kun je dit veranderen en hoe kun je voorkomen dat je in de toekomst opnieuw in een dergelijke relatie terecht komt?
Norwood, R.
ISBN 9041403345

Een ander mens

Acht ervaringsverhalen van mensen die in hun relatie te maken hebben (gehad) met de gevolgen van alcoholverslaving. Het zijn persoonlijke en indringende verhalen over relaties, over liefde en grenzen, agressie en eigenwaarde. Patronen van verslaving worden zichtbaar.
Een aanrader voor partners die zich afvragen of ze de enige zijn met dit probleem en willen lezen hoe anderen omgingen met deze situatie.
Lucas, J.
ISBN 9066654678